Христо Йорданов възражда мъжкия хандбал в Габрово с ХК"Чардафон"

16/10/2013 12:02

 След няколко годишно прекъсване в Габрово отново има хандбал и в мъжкия профил. Възпитаникът на местната школа Христо Йорданов е в основата на проекта, а основаният от него ХК“Чардафон“ има за цел да възстанови традициите на мъжкия хандбал в града, като развие една добре работеща детско-юношеска школа. Може да се каже, че новият клуб е наследник на донеслия много победи и престиж на Габрово ХК“Подем“, който беше закрит преди около 10 години, както и на последвалия го, но съществувал твърде кратко, клуб “Хугадорс“.

Христо е възпитаник точно на „Подем“, а първите си стъпки в хандбалната игра е направил под ръководството на специалиста Цоньо Начев. След напускането на „Подем“ Ицо облече екипа на НСА, а в последствие игра две години в италианския „Венеция“. След завръщането си в България беше шест сезона в отбора на „Локомотив“ (Варна) – четири като състезател и два като треньор, и три в тима на „Добруджа“. В историята на клуба от Добрич Йорданов записа името си със златни букви, като беше един от състезателите извоювали историческата първа шампионска титла за „Добруджа“ в „А“ РХГ . Това стана през сезон 2011/2012. Във визитката си Христо има шест шампионски титли (4 с "Локомотив" и 2 с "Добруджа") и пет купи на страната. Близо 10 години носи екипа на България като състезател. През 2008/2009 беше старши треньор на мъжкия национален отбор, а от 2010-та до 2012-та на младежкия.

Тоест, в основата ХК“Чардафон“ е едно от най-разпознаваемите лица в българския мъжки хандбал през последните десетина години, а това безспорно е една добра предпоставка за нещо сериозно и дай Боже дълготрайно.  Основен негов съмишленик при осъществяването на проекта е Пламен Дедев – друг бивш хандбалист, изградил се в школата на ХК“Подем“. Идеята на двамата е паралелно с добре работещото женско направление, да се развива и мъжки профил в този традиционен за Габрово спорт. Съответно клубът е отворен за момчета от всички възрасти, които имат желание да се практикуват играта хандбал. Вече са изградени формации във възрастовите групи до 12, до 14, до 16 и до 18 години, които ще участват в първенствата на зона „Мизия“. Габрово отново ще има и мъжки представителен отбор по хандбал. Като начало той ще се включи в първенството на „Б“ група. С екипа на „Чардафон“ ще се състезават доста от момчетата, които преди години носиха екипите на „Подем“. Е, те вече не са точно момчета, но ентусиазмът им е същия, ако не и по-голям. „Старите муцуни“ вече се събраха и започнаха тренировки. В заниманията участват Слави Мандичев, Данаил Начков, Йордан Ганчев, Георги Дойчинов, Михаил Башев, Пламен Дедев, Евлоги Вълчанов, Станислав Галов, Иван Мандичев, Слав Колев, Мирослав Денчев, Венко Толмазов и др. Заедно с тях се подготвят и 7-8 момчета от Професионалната техническа гимназия. Тренировките на тима се провеждат във вторник и четвъртък от 19 часа в хандбалната на стадион „Христо Ботев“.

Повече информация за тренировките и случващото се в ХК“Чардафон“ може да намерите на Фейсбук страницата на клуба -https://www.facebook.com/yordanovhandball.